Deutsch - Tihany Dorf, die Halbinsel, und die Abtei English - Tihany village, the peninsula and the abbey Polski - Tihany, półwysep i opactwo
Megosztás Twitter-en Megosztás Facebook-on
Horváth Apartman Tihany Képek Horváth Apartman kapcsolat Horváth Apartman Tihany Képek Horváth Apartman kapcsolat Hullám

Tihany


Tihany, ez a csodálatos félsziget, mélyen a Balatonba nyúlva osztja ketté a tavat. Tihany nemcsak a régió, hazánk, de Európa egyik gyöngyszeme, ékkő magyar tengerünk közepén. A vulkanikus eredetű félsziget felszínét gejzírek által létrehozott mészkőkúpok színesítik.

A sajátos klímának, a két lefolyástalan tónak köszönhetően számos növény- és állatritkaság található a félszigeten, ezért 1952-ben - elsőként Magyarországon - természetvédelmi területté nyilvánították. Nemcsak a táj szépsége, de a falu varázslatos hangulata és történelmi emlékei is vonzóvá teszik Tihanyt a turisták számára.

A falu életét, fejlődését mind a mai napig meghatározza, hogy I. András király 1055-ben - a kor szokása szerint - Tihanyt temetkezési helyéül választotta és bencés apátságot alapított. Az apátság temploma - mint évszázadokon át - ma is a falu kultúrális szellemű életének központja. A templomot övező hangulatos nádfedeles házak a XIX. század hangulatát idézik. A skanzen a csaknem ezer éves falu halászó, földművelő népének életét mutatja be. Az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett idegenforgalom meghatározza a falu életét.

Strandok a félszigeten
Aktuális időjárás